<< Terug

 

Shantykoor VOC

VOC staat voor Vijfhuizen Ons Chanteykoor. De naam VOC brengt tevens nostalgische herinneringen aan de
Verenigde Oost-Indische Compagnie.

Het koor is opgericht in oktober 1998 en beijvert zich shanties en zeemansliederen zo authentiek mogelijk uit te voeren. De shanties geven een beeld van het leven aan boord, maar zij geven ook een typering van een lang vervlogen tijd. Zeemansliederen werden meestal aan de wal gezongen door de achtergebleven familieleden, die aan hun 'jongens' dachten.
Het zeemansleven mag dan misschien romantisch zijn, maar daarbij was het ook zwaar. Onder vaak zeer moeilijke omstandigheden moest hard gewerkt worden. Dat bracht een sfeer van saamhorigheid en van samenwerking, bijvoorbeeld bij het hijsen van de zeilen en het ophalen van het anker.

Het repertoire van ons koor bestaat uit ruim 100 liederen, waaronder Engelse- en anderstalige shanties en Nederlandse zeemansliederen met 3 aanstekelijke potpourri’s. Muzikale ondersteuning is er van accordeons, gitaar, slagwerk, scheepsbel, wasbord, tamboerijn, triangel. We beschikken over professionele geluidsapparatuur.

Het koor bestaat uit ruim 35 leden en heeft inmiddels meer dan 200 optredens verzorgd in verpleeghuizen, verzorgingscentra en ter gelegenheid van bedrijfsfeesten, jubilea en festivals.