­

Shantykoor VOC is opgericht in oktober 1998 en beijvert zich shanty’s, seasongs en andere liederen van maritieme aard zo authentiek mogelijk te brengen.
Het is een echt mannenkoor wat ontstaan is vanuit het gelegenheidskoor op de jaarlijkse Jaarmarkt ter afsluiting van de beroemde Feestweek Vijfhuizen. Elk jaar kiest de organisatie voor een thema. FregatInMistVer terug in de tijd nl. 1988 koos de organisatie voor het thema “De woelige baren”. Voorwaar voor de uiteindelijke oprichter van het koor een uitdaging zeemans muziek te vinden. En dat lukte met veel enthousiasme. En dat was ons aller Dirk van der Eerden. Hij belandde zo in de shanty en zeemansliederen wereld. Het duurde nog tien jaar voordat hij uiteindelijk besloot, met een aantal andere zeebonken om het Chanteykoor VOC op te richten.

De naam VOC (Vijfhuizen Ons Chanteykoor) was een zeer creatieve vondst wat ons veel naamsbekendheid heeft gegeven. De oprichter Dirk van der Eerden bleef jarenlang de kapitein van het koor en bouwde gestaag aan een uitgebreid repertoire. Einde 2010 besloot Dirk te stoppen als muzikale leider van het koor. Na enig speurwerk hebben we voor het VOC koor een dame kunnen strikken als dirigent: Ingrid Prins. Zij nam het stokje over en verzorgt op enthousiaste manier de muzikale leiding. Ook zorgt zij voor vernieuwing en uitbreiding van het repertoire.
StuurwielIn 2006 kwam onze eerste CD uit met de titel “Overstag”. Het bleek een succes. Er zijn er 800 van verschenen. In 2017 is de tweede CD uitgebracht. Deze CD kreeg de titel: “Op koers”. Ook deze CD beloofd een succes te worden. Binnen een half jaar zijn er al 200 stuks over de toonbank gegaan.

Het aantal optredens loopt al aardig op naar de 300. En met succes. We zijn in verzorgingshuizen, op festivals en bij bruiloften en partijen een veelgevraagd koor.
In mei 2005 is gekozen om naar de notaris te stappen voor de officiële “Oprichting en statuten Vereniging”. In de jaren daarna is er gewerkt aan verdere vastlegging van taken en bevoegdheden binnen het koor. Een grote groep vrijwilligers is nu paraat om de VOC-machine geolied te laten lopen.

Het koor draait goed en de leden zijn zeer enthousiast. Tijdens de repetities in de Luifel te Vijfhuizen maar zeker ook bij alle optredens die wij verzorgen.In 2018 vierden wij ons 4e lustrum.

Mis de boot niet, boek ons direct!  06 - 53 66 62 36

 

 

­