­

Van de redaktie Witte Weekblad Nieuw-Vennep 05 April 2018

NIEUW-VENNEP Elke twee weken schuift Desiree van Ommen - correspondent bij HCnieuws/Witte Weekblad Nieuw-Vennep - bij een gezin aan tafel en eet er mee. De meest uiteenlopende onderwerpen komen ter sprake. Deze keer Guus en Ans Wanders. Muziek loopt als een rode draad door hun leven. Guus en Ans Wanders zijn echte muzikanten. Een twee-eenheid. Waar Guus gaat, gaat Ans en omgekeerd. Door muziek zijn ze ook bij elkaar gekomen. Onlangs kreeg Guus een ere-oorkonde omdat hij al 25 jaar de bevlogen dirigent is van het accordeonorkest BCAC in Castricum. Het orkest waar ook Ans deel van uitmaakt.
Naast dit orkest geven beiden ook optredens met andere orkesten, spelen ze op festivals en nemen ze deel aan binnen- en buitenlandse concoursen. En op de jaarmarkt in Vijfhuizen brengen ze vaak Franse mussettes ten gehore geheel in stijl. En ook zijn ze al tien jaar een van de muzikanten van het Shantykoor VOC in Vijfhuizen en begeleiden ze de zeemansliederen. "We hebben veel optredens buiten het dorp, maar vanwege de sociale contacten wilden we ook iets in ons dorp doen en optreden in de nabije omgeving. De zeemansliederen spelen we vrij makkelijk mee en we improviseren. Het is pure lol, maar er zijn ook ernstige liederen over de zee.Guus en Ans

FAMILIE-ACCORDEON Zowel Ans als Guus zijn opgegroeid met muziek. "De liefde hebben we van huis uit meegekregen. Je begon vroeger met blokfluitles vanuit school. Maar ik vond dat heel saai. In de familie hadden we een accordeon. Elke week kreeg ik les van een leraar en dan mocht ik oefenen op de familie-accordeon," vertelt Ans. "Mijn vader had een nieuw notenschrift en volgde een muziekcursus. Hij speelde op een kleine gehuurde accordeon en die nam hij vervolgens mee naar huis. Daar mocht ik dan ook wel op spelen. Ik vond het zo leuk, dat ik op een gegeven moment de lessen van mijn vader overnam," vult Guus aan. Hij laat zijn accordeon zien. Toch snel een gewicht tussen de 12 en 15 kg. En begint dan te spelen. Vol overgave. Hard, doordringend, gepassioneerd…. "Zolang je de accordeon kunt tillen, kun je dit blijven doen," zegt Guus even later.

Vijfhuizen Zeebonken. Ruwe bolster, blanke pit. Shantykoor VOC uit Vijfhuizen kwam er zondagmiddag niet over uit gezongen tijdens de muzikale wereldreis.

Vanwege de naderende Valentijnsdag kreeg het optreden in dorpshuis d'Oude Waterwolf de naam Valentijnshanty mee. In een vol programma bezong het koor onder leiding van kapitein Ingrid Prins de vele Valentijns die in alle uithoeken van de wereld veroverd waren. Van Neeltje Jacoba tot blonde Greetje, van la bella Margarita tot Mary in The fiels of Athenry.

valentijnshanty met rode rozen Het volle dorpshuis reageerde enthousiast op de met veel humor gezongen liederen en aankondigingen, op de acts, op de solisten en op de liefs zes accordeonisten die het shantykoor begeleidden. Onder hen de 85-jarige Zwanenburger Henk Maliepaard die op 10 februari met gebak bij de koffie vierde dat hij die dag 75 jaar accordeon speelt en evenzoveel jaar lid is van Accordia. Een uniek jubileum. Het publiek feliciteerde Henk daarmee met een ovationeel applaus.

Blanke pit. Aan het eind van het optreden worden alle dames in de zaal verrast met een rode roos. Omdat het bijna Valentijnsdag is.

valentijn 1

valentijn 2

valentijn 3

valentijn 4

Zwanenburg speelt 75 jaar accordeon.

Zwanenburg "Ik blijf spelen zolang mijn vingers het nog doen." Henk Maliepaard belooft dat al heel veel jaren. Zijn vingers doen het nog steeds en dus speelt hij nog immer accordeon. Al driekwart eeuw.

HenkMaliepaard2018Een uniek jubileum. Dat kun je wel zeggen van iemand die al 75 jaar accordeon speelt. En wat het nóg bijzonderder maakt: Henk Maliepaard is evenveens al 75 jaar lid van één en dezelfde vereniging. Accordia in zijn woonplaats Zwanenburg. Hij moet dus een respectabele leeftijd hebben bereikt. En dat klopt. "In augustus word ik 86" bekent 'mister Accordia' stralend. En dat betekent weer dat Henk pas 10 jaar was toen hij op 10 februari 1943 lid werd van de op 1 mei 1941 opgerichte vereniging die is voortgekomen uit de Halfwegse suikerfabriek. 

Mis de boot niet, boek ons direct!  06 - 14 43 90 48

 

 

­