­

Het artikel zoals het donderdag 16-08-2018 in HCnieuws en Witte Weekblad Nieuw-Vennep heeft gestaan.

Frans Witteman

[HOOFDDORP] Het belooft een uniek gezicht te worden: vrijdag 17 augustus overnachten in het Haarlemmermeerse Bos 250 oude Peugeots 205 en hun 750 bemanningsleden. Europ’Raid, de eerste avontuurlijke inval in Europa, doet de polder aan.

De vijfde editie Van Europ’Raid is momenteel in volle gang. Van 28 juli tot 19 augustus reist de imposante kolonne door 20 landen waarbij de deelnemers in 23 dagen zo’n 10.000 kilometer afleggen. Het is geen wedstrijd, het gaat niet om snelheid. Hoewel ze cultuur en sportiviteit niet uit de weg gaan is Europ’Raid vooral een prachtig samengaan van avontuur en solidariteit. Elk équipe bestaat uit drie teamleden waarbij het aankomt op solidariteit en teamgeest. Die echter al tien maanden voor de start begint met het verzamelen van schoolspullen.

Elke bemanning is verantwoordelijk voor het transport van 100 kilo school- of sportuitrusting naar een geïsoleerde school in Oost-Europa. De deelnemers verzamelen zaken als schooltassen, potloden, notitieblokken, lakens, maar ook ballonnen en speelgoed. Ze laden het materiaal in hun Peugeot 205 en brengen de in totaal liefst 25 ton aan spullen tijdens de Europ’Raid naar scholen in afgelegen gebieden in Bosnië en Herzegovina, Albanië, Macedonië en Bulgarije. Tijdens de solidariteitsacties worden scholen ‘overvallen’ en de distributie van het materiaal gaat gepaard met een groot aantal activiteiten.

Europ’Raid is ook synoniem aan ontmoetingen. Tijdens hun bivakken maken de deelnemers, afkomstig uit Frankrijk en voornamelijk studenten, kennis met de lokale bevolking en wisselen ervaringen en verhalen uit. Zij hopen dan ook veel Haarlemmermeerders te kunnen ontmoeten. Hun tenten en auto’s zetten zij neer op de locatie van het Concours Hippique, in de nabijheid dus van het strand van het grote meer. Naar verwachting arriveren de deelnemers rond 20 uur. Om 21 uur worden zij verwelkomd door wethouder Adam Elzakalai en teneinde de bemanningsleden wat cultuur mee te geven naar huis laat Shantykoor VOC uit Vijfhuizen ze kennismaken met zeemansliederen.

 

Mis de boot niet, boek ons direct!  06 - 45 58 84 79

 

 

­