­

 

Warm welkom deelnemers Europ'Raid 2018
Frans Witteman

HOOFDDORP Een uniek gezicht vrijdagavond in het Haarlemmermeerse Bos. Zo'n 250 Peugeots 205 in slagorde geparkeerd aan de rand van het terrein waar in juni nog het succesvolle Concours Hippique werd gehouden. Daarachter ontelbare koepeltentjes. Een enorme plek met banken en een barbecue voor ruim zevenhonderd personen maakte het sfeerplaatje compleet. Bijna compleet want wat de deelnemers aan de Europ'Raid nog niet eerder hadden meegemaakt op hun reis van 23 dagen door Europa was een wethouder – Adam Elzakalai - die op een bank klom om ze in het Frans toe te spreken en een shantykoor – VOC uit Vijfhuizen - met praatjesmaker Frans die de liederen niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Frans aankondigde. Frans omdat nagenoeg alle deelnemers aan de avontuurlijke inval in Europa uit Frankrijk komen. En naar mate het in het bos donkerde werd, steeg de stemming. Shanties werden uit volle borst meegezongen en onder aanvoering van enkele zeebonken kwam het zelfs tot een heuse polonaise.

Na Haarlemmermeer volgde Brussel en zondag zitten de 23 dagen en 10.000 kilometer door Europa voor een goed doel erop. De onvergetelijke route heeft de 250 équipes gebracht naar afgelegen scholen in Oost-Europa waar de kinderen dolblij zijn gemaakt met schoolspullen en sportspullen. "Je vous remercie pour ce beau geste", aldus de wethouder. "Dank jullie wel voor dit mooie gebaar."

HC1 08 18
HC2 08 18
HC3 08 18
HC4 08 18
HC5 08 18
HC6 08 18
HC7 08 18

HOOFDDORP Het belooft een uniek gezicht te worden: vrijdag 17 augustus overnachten in het Haarlemmermeerse Bos 250 oude Peugeots 205 en hun 750 bemanningsleden. Europ'Raid, de eerste avontuurlijke inval in Europa, doet de polder aan.

Peugeots

 

Frans Witteman

De vijfde editie Van Europ'Raid is momenteel in volle gang. Van 28 juli tot 19 augustus reist de imposante kolonne door 20 landen waarbij de deelnemers in 23 dagen zo'n 10.000 kilometer afleggen. Het is geen wedstrijd, het gaat niet om snelheid. Hoewel ze cultuur en sportiviteit niet uit de weg gaan is Europ'Raid vooral een prachtig samengaan van avontuur en solidariteit. Elk équipe bestaat uit drie teamleden waarbij het aankomt op solidariteit en teamgeest. Die echter al tien maanden voor de start begint met het verzamelen van schoolspullen.

Elke bemanning is verantwoordelijk voor het transport van 100 kilo school- of sportuitrusting naar een geïsoleerde school in Oost-Europa. De deelnemers verzamelen zaken als schooltassen, potloden, notitieblokken, lakens, maar ook ballonnen en speelgoed. Ze laden het materiaal in hun Peugeot 205 en brengen de in totaal liefst 25 ton aan spullen tijdens de Europ'Raid naar scholen in afgelegen gebieden in Bosnië en Herzegovina, Albanië, Macedonië en Bulgarije. Tijdens de solidariteitsacties worden scholen 'overvallen' en de distributie van het materiaal gaat gepaard met een groot aantal activiteiten.

Europ'Raid is ook synoniem aan ontmoetingen. Tijdens hun bivakken maken de deelnemers, afkomstig uit Frankrijk en voornamelijk studenten, kennis met de lokale bevolking en wisselen ervaringen en verhalen uit. Zij hopen dan ook veel Haarlemmermeerders te kunnen ontmoeten. Hun tenten en auto's zetten zij neer op de locatie van het Concours Hippique, in de nabijheid dus van het strand van het grote meer. Naar verwachting arriveren de deelnemers rond 20 uur. Om 21 uur worden zij verwelkomd door wethouder Adam Elzakalai en teneinde de bemanningsleden wat cultuur mee te geven naar huis laat Shantykoor VOC uit Vijfhuizen ze kennismaken met zeemansliederen

Mis de boot niet, boek ons direct!  06 - 53 66 62 36

 

 

­