­

Zwanenburg speelt 75 jaar accordeon.

Zwanenburg "Ik blijf spelen zolang mijn vingers het nog doen." Henk Maliepaard belooft dat al heel veel jaren. Zijn vingers doen het nog steeds en dus speelt hij nog immer accordeon. Al driekwart eeuw.

HenkMaliepaard2018Een uniek jubileum. Dat kun je wel zeggen van iemand die al 75 jaar accordeon speelt. En wat het nóg bijzonderder maakt: Henk Maliepaard is evenveens al 75 jaar lid van één en dezelfde vereniging. Accordia in zijn woonplaats Zwanenburg. Hij moet dus een respectabele leeftijd hebben bereikt. En dat klopt. "In augustus word ik 86" bekent 'mister Accordia' stralend. En dat betekent weer dat Henk pas 10 jaar was toen hij op 10 februari 1943 lid werd van de op 1 mei 1941 opgerichte vereniging die is voortgekomen uit de Halfwegse suikerfabriek. 

Het is lang geleden allemaal, maar als Henk eenmaal op zijn praatstoel zit blijkt dat óók zijn geheugen het nog goed doet. "Ik wilde dolgraag spelen en van Joop Pieterse die in de fabriek werkte kochten mijn ouders mijn eerste accordeon. Een 12-basjes. Hij kostte 98 gulden. Net na mijn verjaardig ging ik bij Joop op les. Al na vijf maanden deed ik examen en mocht ik lid worden. We repeteerden in Tivoli, nu Hotel Zwanenburg. Er waren Duitsers ingekwartierd, we mochten 's avonds niet spelen. Dus oefenden we op zondagmorgen. Na de oorlog ben ik als mannetje van 14 naar de muziekschool aan de Bloemgracht in Amsterdam gegaaan om verder te komen. Joop had mij verteld dat hij mij niets meer kon leren."
Henks vader kreeg later ongelijk. "Heel lang heeft hij gezegd: 'Henk en zijn accordeon, het wordt niks. En zingen is ook niet aan hem besteed'. Maar zie, ik speel nog steeds en zing ook. In zorgcentra en bij andere gelegenheden zijn ze nog steeds blij met me. En dat is omgekeerd ook zo. Als mensen plezier hebben, heb ik het ook." zegt de man die bekend is als de bonte hond.

Al ruim dertig jaar speelt Henk op een 120-basser. Denk niet dat zo'n instrument niks kost. "Ik heb 'm in 1987 gekocht voor 10.000 gulden. Ik schat dat hij nu dik 8.000 euro kost."
Henk ging met de vereniging naar concoursen, zat tot een paar jaar geleden nog op de muziekschool van Pier K en genoot van de uitvoeringen die hij omschrijft als 'een happening'. Hoelang Accordia nog zal bestaan durft Henk niet te voorspellen. "Toen ik begon hadden we tachtig leden. Nu nog vijftien en hoofdzakelijk oudjes. De jeugd komt niet meer en dat is jammer."

Henk is een mensenmens. Voetbalde bij SV Halfweg, fietste bij De Bataaf, speelt bij het Vijfhuizense Shantykoor VOC en verkocht 36 jaar lang de beroemde Accordia-jaarkalender. Samen met Ruud Scholte-Aalbes, ok zo'n Accordiaveteraan. Voor zijn grote verdienste voor zijn club en de sameleving benoemde Accordia Henk tot erelid, nam Koningin Beatrix hem op in de Orde van Oranje-Nassau en ontving hij vijf jaar geleden de gemeentelijke erespeld. 
Wat Henk betreft hangt hij zijn accordeon voorlopig nog niet aan de wilgen. Hij moet er niet aan denken. Wat hij 15 jaar geleden zei is nog steeds van kracht: "Ik blijf spelen zolang mijn vingers het nog doen."

Door: Frans Witteman

Henk Maliepaard 1

 

Mis de boot niet, boek ons direct!  06 - 45 58 84 79

 

 

­